headerphoto
Διαφήμιση
Αποκλειστικό: ’’η Ναύπακτος υποδέχεται την Μεσερέτ Ντεφάρ PDF Εκτύπωση E-mail
Κυριακή, 19 Αύγουστος 2012 17:43
http://kotsarikosdotcom.files.wordpress.com/2012/08/11-8-20122-02-45cf80cebc.png?w=484&h=351

Με σημερινό δημοσίευμα του το ‘’Έθνος’’ επιβεβαιώνει όλο το αποκλειστικό ρεπορτάζ του e-nafpaktia.gr

σχετικά μέ τον τόπο των διακοπών της , καί τήν σχέση της μέ την Ναύπακτο .Η χρυσή Ολυμπιονίκης πού συγκλόνισε όλη την υφήλιο,σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας  θα φτάσει στη Ναύπακτο στις 25 ή 26 Αυγούστου. Ήδη η είδηση της άφιξης της Μεσερέτ Ντεφάρ στον τόπο που κάνει τις διακοπές της τα τελευταία χρόνια προκαλεί μεγάλο ενδιαφέρον τόσο στον έντυπο όσο και ηλεκτρονικό τύπο αλλά και σε χιλιάδες πολίτες πού θέλουν να σφίξουν το χέρι της αθλήτριας που έχει για δεύτερη πατρίδα της την Ελλάδα και ειδικά την Ναύπακτο πού την φιλοξενεί και υπεραγαπά.

 
Με υψωμένη την ελληνική σημαία, η Μεσερέτ Ντεφάρ πανηγυρίζει στο γήπεδο Καραϊσκάκη τη νίκη της Εθνικής μας επί της Νορβηγίας για τα προκριματικά του EURO το 2006
Με υψωμένη την ελληνική σημαία, η Μεσερέτ Ντεφάρ πανηγυρίζει στο γήπεδο Καραϊσκάκη τη νίκη της Εθνικής μας επί της Νορβηγίας για τα προκριματικά του EURO το 2006
Λονδίνο 2012. Κορυφαία των 5.000 μ. για άλλη μια φορά και στο προσκήνιο του αγωνίσματος για περισσότερα από δέκα χρόνια
Λονδίνο 2012. Κορυφαία των 5.000 μ. για άλλη μια φορά και στο προσκήνιο του αγωνίσματος για περισσότερα από δέκα χρόνια

 

Οικογένεια. Μητέρα και κόρη, Τιγκίστ (αριστερά) και Αθηνά (δεξιά) Κοΐνη. Στη μέση η Μεσερέτ Ντεφάρ, πρώτη εξαδέλφη της Τιγκίστ Κοΐνη.
Οικογένεια. Μητέρα και κόρη, Τιγκίστ (αριστερά) και Αθηνά (δεξιά) Κοΐνη. Στη μέση η Μεσερέτ Ντεφάρ, πρώτη εξαδέλφη της Τιγκίστ Κοΐνη.
Η Ντεφάρ στο στάδιο της αρχαίας Ολυμπίας το 2004, κατά την πρώτη επίσκεψή της στη χώρα μας, στο κατώφλι της «χρυσής» διάκρισης στα 5.000 μ.
Η Ντεφάρ στο στάδιο της αρχαίας Ολυμπίας το 2004, κατά την πρώτη επίσκεψή της στη χώρα μας, στο κατώφλι της «χρυσής» διάκρισης στα 5.000 μ.
Προετοιμασία στην Αιθιοπία. Αριστερά, ο σύζυγος και προπονητής της Μεσερέτ Ντεφάρ. Δεξιά, η πρωταθλήτρια γυναικών Αθηνά Κοΐνη. Στη μέση η χαρισματική υπερπρωταθλήτρια και Ολυμπιονίκης.
Προετοιμασία στην Αιθιοπία. Αριστερά, ο σύζυγος και προπονητής της Μεσερέτ Ντεφάρ. Δεξιά, η πρωταθλήτρια γυναικών Αθηνά Κοΐνη. Στη μέση η χαρισματική υπερπρωταθλήτρια και Ολυμπιονίκης.
Η εικόνα της Παναγίας κάνει τον γύρο του κόσμου στον τερματισμό των 5.000 μ. στο Λονδίνο.
Η εικόνα της Παναγίας κάνει τον γύρο του κόσμου στον τερματισμό των 5.000 μ. στο Λονδίνο.
Μία από τις δύο θετές κόρες της Ντεφάρ που έχασαν τους γονείς τους από αρρώστιες που μαστίζουν την Αφρική
Μία από τις δύο θετές κόρες της Ντεφάρ που έχασαν τους γονείς τους από αρρώστιες που μαστίζουν την Αφρική

Η χρυσή Ολυμπιονίκης που λατρεύει την Ελλάδα

 

Στενούς πνευματικούς και οικογενειακούς δεσμούς με την Ελλάδα διατηρεί η χρυσή Ολυμπιονίκης των 5.000 μ. από την Αιθιοπία Μεσερέτ Ντεφάρ. Και αυτό γιατί σε απόσταση βολής από τη Ναύπακτο, στη Χιλιαδού Δωρίδος, βρίσκεται η έδρα της εξαδέλφης της, Τιγκίστ Κοΐνη, η οποία παντρεύτηκε Ελληνα και είναι μητέρα της πρωταθλήτριας των 1.500 μ. και των 3.000 μέτρων στιπλ, Αθηνάς Κοΐνη. Με τις εικόνες των πρόσφατων Αγώνων να μεταφέρονται σταδιακά στο φόντο της ιστορικής μνήμης, το «Εθνος της Κυριακής» παρουσιάζει την άγνωστη, «ελληνική» πλευρά της αθλήτριας-θρύλου, που ξεκίνησε από τη φτωχή αφρικανική χώρα για να κατακτήσει τον κόσμο με όπλο την πίστη της.

Η εικόνα της Παναγίας που ανέσυρε από την μπλούζα της αμέσως μετά τον τερματισμό της στο Ολυμπιακό Στάδιο του Λονδίνου, εμφανίστηκε στους απανταχού τηλεοπτικούς δέκτες, με το αστέρι των 5.000 μ. να αφιερώνει τη νίκη της στην «πλατυτέρα των ουρανών». Οι χρονικές συμπτώσεις με τον Δεκαπενταύγουστο και τη μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας δεν είναι χωρίς σημασία. «Τερμάτισα πρώτη χάρη στη βοήθειά της, οπότε της αφιέρωσα το μετάλλιο ως ελάχιστη αναγνώριση», δήλωσε στο «Εθνος της Κυριακής» από τη Νέα Υόρκη όπου βρίσκεται αυτές τις ημέρες η χαρισματική δρομέας.

Χάρισε το μετάλλιο στην Εκκλησία
Χριστιανή ορθόδοξη η Ντεφάρ, ήρθε για πρώτη φορά στη χώρα μας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Στην αφετηρία του ΟΑΚΑ, «εκκίνηση» πήρε μια σειρά από ενδιαφέρουσες όσο και συμβολικές αλληλουχίες συμπτώσεων. Κατά την πρώτη επίσκεψη στη γενέτειρα της Ολυμπιακής ιδέας αλλά και της πίστης της, το χρυσό μετάλλιο της Αθήνας ήταν η πρώτη κορυφαία, διεθνής διάκριση της Ντεφάρ. Το αφιέρωσε στην ορθόδοξη Εκκλησία της Αντίς Αμπέμπα όπου και παραμένει σε περίοπτη θέση συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον των προσκυνητών. Οκτώ χρόνια αργότερα στο Λονδίνο, η Ντεφάρ έφερε στο προσκήνιο την αρχετυπική εικόνα της Ορθοδοξίας, θυμίζοντας για άλλη μία φορά στην παγκόσμια κοινή γνώμη το «χρέος» της. Η σχέση της με την Ελλάδα πάει, ωστόσο, αρκετά πίσω στον χρόνο.

«Γνώρισα τη σύζυγό μου, πρώτη εξαδέλφη της Ντεφάρ, το 1990 στον Καναδά όπου βρισκόμουν για δουλειές. Τα πράγματα έγιναν πολύ γρήγορα και έτσι, δύο χρόνια αργότερα, αποκτήσαμε την Αθηνά. Το 1993 ταξιδέψαμε στην Αιθιοπία όπου γνώρισα τους συγγενείς της συζύγου μου, μεταξύ των οποίων και τη Μεσερέτ Ντεφάρ που εκείνη την εποχή ήταν μια ανερχόμενη αθλήτρια χωρίς διεθνείς διακρίσεις», εξηγεί στο «Εθνος της Κυριακής» ο κ. Νώντας Κοΐνης.

Το αγωνιστικό πρόγραμμα των αθλητών παγκοσμίου κλάσης είναι, ως γνωστόν, εξαιρετικά βαρύ. Ετσι, λίγες ημέρες μετά την τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου, η Ντεφάρ πέταξε για την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Πολίτης μιας από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου, η κορυφαία αθλήτρια των μεγάλων αποστάσεων στέλνει από τη Νέα Υόρκη μήνυμα αισιοδοξίας στους Ελληνες, τους πολίτες της δεύτερης πατρίδας της όπως λέει χαρακτηριστικά: «Εμείς οι Αιθίοπες έχουμε τα καλύτερα αισθήματα για τους Ελληνες. Είμαστε βέβαιοι ότι στο τέλος η θεία δύναμη θα δώσει την καλύτερη δυνατή λύση στα πολλά και σύνθετα προβλήματα που αντιμετωπίζουν η υπέροχη χώρα σας και οι θαυμάσιοι άνθρωποί της».

Σε Ολυμπία και Μετέωρα
Η πρώτη επαφή της Ντεφάρ με την κοιτίδα του Ολυμπισμού αλλά και της πίστης της, συνοδεύτηκε με τον θρίαμβο του χρυσού μεταλλίου στα 5.000 μ. το 2004. «Το πρώτο πράγμα που ζήτησε με το που πάτησε το πόδι της στην Ελλάδα, ήταν να επισκεφθεί την Αρχαία Ολυμπία. Η φωτογραφία που τη δείχνει να τρέχει στο οβάλ στάδιο όπου αγωνίζονταν οι άριστοι πριν από 3.000 χρόνια, κατέχει περίοπτη θέση στο οικογενειακό μας άλμπουμ. Εδώ και οκτώ χρόνια επανέρχεται στη χώρα μας με κάθε ευκαιρία. Εχουμε ταξιδέψει μαζί σχεδόν παντού αλλά ο τόπος που της έκανε τη μεγαλύτερη εντύπωση ήταν τα Μετέωρα και ιδιαίτερα το μοναστήρι του Αγίου Στεφάνου όπου ανέπτυξε προσωπικές σχέσεις με τη μοναστική κοινότητα. Οι άνθρωποι εκεί έχασαν τα λόγια τους βλέποντάς την να στέκεται επί μιάμιση ώρα γονατιστή μπροστά στα ιερά λείψανα», θυμάται ο κ. Κοΐνης.

Αθηνά Κοϊνη
«Θέλει να κάνει τους Ελληνες ταλαντούχους δρομείς πρωταθλητές»

Τα γονίδια του πρωταθλητισμού ενσαρκώθηκαν με ιδιαίτερα ελπιδοφόρο τρόπο στο πρόσωπο της Αθηνάς Κοΐνη, της κόρης του Νώντα και της Τιγκίστ Κοΐνη (πρώτης εξαδέλφης της Μεσερέτ Ντεφάρ) που διακρίνεται στα 3.000 μ. στιπλ και στα 1.500 μ. «Υπάρχει? θέμα με τα πρώτα ξαδέλφια στην οικογένειά μας. Πέρα από τη συγγένεια της συζύγου μου με την Ντεφάρ, δικός μου πρωτοξάδελφος είναι ο βετεράνος αθλητής του ύψους Γιάννης Κοΐνης, ο βαλκανιονίκης του 1955 στην Κωνσταντινούπολη. Βετεράνος αθλητής και παράγοντας, ο Γιάννης διετέλεσε γραμματέας του Εθνικού Γυμναστικού Συλλόγου επί προεδρίας του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, με τον οποίο παραμένουν στενοί φίλοι», δηλώνει ο κ. Κοΐνης.

Η εικοσάχρονη Αθηνά είναι ήδη πρωταθλήτρια νέων και γυναικών. «Είχα την τύχη να φιλοξενηθώ στο σπίτι της Ντεφάρ στην Αιθιοπία επί ενάμιση μήνα, μαζί με τον ομοσπονδιακό προπονητή Χρήστο Παπαχρήστο και τους συναθλητές μου Ελενα Φιλάνδρα και Ανδρέα Δημητράκη. Πιστεύω ότι οι εμπειρίες που αποκομίσαμε είναι ένα είδος παρακαταθήκης για το μέλλον», υπογραμμίζει η ταλαντούχα, πολλά υποσχόμενη αθλήτρια.

Ερχεται τέλη Αυγούστου
Από την πλευρά του, ο ομοσπονδιακός προπονητής Χρήστος Παπαχρήστος περιγράφει με θέρμη τη σχέση του με τη σούπερ σταρ των 5.000 μ.: «Γνωριζόμαστε εδώ και πολύ καιρό και έτσι με εμπιστεύεται ως προπονητή αλλά και ως άνθρωπο. Ημασταν μαζί στο Ολυμπιακό Χωριό του Λονδίνου, γεγονός που μου επέτρεψε να τη βοηθήσω ψυχολογικά μια και ο σύζυγος και προπονητής της δεν είχε τη δυνατότητα να βρίσκεται κοντά της. Η Ντεφάρ έχει εκδηλώσει τις σαφείς προθέσεις της να συνεισφέρει στην ανάδειξη νέων, αξιόλογων Ελλήνων αθλητών».

Περί τα τέλη Αυγούστου η οικογένεια Κοΐνη αναμένεται να υποδεχθεί για ολιγοήμερες διακοπές την Ντεφάρ στην παραλία Χιλιαδού Δωρίδος, που βρίσκεται πολύ κοντά στη Ναύπακτο.

Στο ξενοδοχείο και στη φάρμα του συζύγου της πρώτης της εξαδέλφης, η σπουδαία αθλήτρια από την Αιθιοπία θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει την παρουσία των αγαπημένων της συγγενών, τις χαρές της θάλασσας και τις γεύσεις της ελληνικής κουζίνας για τις οποίες έχει και ιδιαίτερη αδυναμία.

«Η ανθρωπιστική της δράση είναι αντίστοιχη των επιδόσεών της στον στίβο. Βοηθά αυτούς που έχουν ανάγκη με την ίδια αυτοπειθαρχία με την οποία προπονείται επτά ημέρες την εβδομάδα. Παραμένει ένας απλός άνθρωπος, με σημαντικό φιλανθρωπικό έργο στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της. Οι δύο υιοθετημένες κόρες της στερήθηκαν πολύ νωρίς τους φυσικούς τους γονείς εξαιτίας των γνωστών ασθενειών που μαστίζουν τη μαύρη ήπειρο», καταλήγει η Αθηνά Κοΐνη.

Το βιογραφικό της
Γεννημένη το 1983 στην Αντίς Αμπέμπα, η Μεσερέτ Ντεφάρ αγωνίζεται κυρίως στις μεγάλες αποστάσεις των 3.000 μ. και 5.000 μ. Εχει κερδίσει μετάλλια σε Ολυμπιακούς αγώνες και παγκόσμια πρωταθλήματα, ενώ υπήρξε κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ στα 5.000 μ. από το 2006 έως το 2008, το οποίο μάλιστα βελτίωσε δύο φορές. Χρυσή Ολυμπιονίκης στα 5.000 μ. στους Ολυμπιακούς της Αθήνας (2004) και του Λονδίνου (2012), «χάλκινη» στο Πεκίνο (2008), «αργυρή» στο παγκόσμιο του Ελσίνκι (2005) και «χρυσή» στο παγκόσμιο της Οσάκα (2007), η Ντεφάρ παραμένει στην κορυφή του αθλήματος για περισσότερα από δέκα χρόνια.

Εξίσου σημαντικές είναι οι διακρίσεις της στον κλειστό στίβο. Κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ κλειστού στίβου στα 3.000 μ. και 5.000 μ., κατέκτησε τρία διαδοχικά χρυσά στο αγώνισμα των 3.000 μ. σε ισάριθμα παγκόσμια πρωταθλήματα κλειστού στίβου. Η κορυφαία αθλήτρια δεν σταματά να πειραματίζεται και να δοκιμάζει τις δυνάμεις της σε ολοένα και πιο διαφορετικές προκλήσεις. Ετσι, στο ντεμπούτο της στον «ροκ εν ρολ» ημιμαραθώνιο στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, κατέκτησε την πρώτη θέση με χρόνο 1.07.44. Ηταν η πέμπτη καλύτερη επίδοση όλων των εποχών για πρωτοεμφανιζόμενη αθλήτρια.

ΚΩΣΤΑΣ ΛΟΥΚΟΠΟΥΛΟΣ

 
Διαφήμιση