headerphoto
Διαφήμιση
Βασίλης Γκιζας : τί καναμε γιά το κυκλοφοριακό πρόβλημα, τα πολεοδομικά θέματα, το ΓΠΣ, το παραλιακό μέτωπο και το περιβάλλον-Τό οραμά μας PDF Εκτύπωση E-mail
Δευτέρα, 02 Οκτώβριος 2023 08:47

 

 

Ερωτήσεις που αφορούν το κυκλοφοριακό πρόβλημα, τα πολεοδομικά θέματα, το ΓΠΣ, το παραλιακό μέτωπο και το περιβάλλον.

Α. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

 Ως δημοτική αρχή έχουμε ήδη επανασυστήσει τη Δημοτική Αστυνομία και την επανδρώνουμε με 12 στελέχη προκειμένου, μεταξύ άλλων, να έχουμε την πλήρη επιτήρηση των σημείων στάθμευσης, του διπλοπαρκαρίσματος αλλά και του παρκαρίσματος σε χώρους όπου δεν επιτρέπεται.

Ταυτόχρονα, στοχεύουμε στην αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού προβλήματος με τις εξής παρεμβάσεις:

 • Άμεση εγκατάσταση συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης στα κεντρικά σημεία της πόλης ώστε να δοθεί δυνατότητα ολιγόλεπτης στάθμευσης με εναλλαγή. Με τον τρόπο αυτό πολλαπλασιάζουμε σημαντικά τις ήδη υφιστάμενες θέσεις στάθμευσης
 • Δέσμευση και χρήση περισσότερων χώρων στάθμευσης κυρίως εντός του ιστορικού κέντρου της πόλης
 • Ολοκλήρωση κυκλοφοριακής μελέτης δυτικών συνοικιών της πόλης
 • Μονοδρόμηση του δυτικού τομέα κυκλοφορίας της πόλης και ιδίως της οδού Μεσολογγίου, όπου στο νότιο τμήμα της μπορεί να λειτουργήσει ως χώρος στάθμευσης λεωφορείων (κτήριο Τσώνη έως φανάρια γωνία Κονιστή-Λαγκαδούλα) και χρήση της οδού Θέρμου ως δυτικής εξόδου της πόλης, εφόσον συντελεστούν οι προβλεπόμενες διανοίξεις.
 • Επιτάχυνση και ολοκλήρωση των μελετών κατασκευής της Παράκαμψης Κάστρου Ναυπάκτου (τούνελ), ώστε μακροπρόθεσμα να αποσυμφορηθεί το κέντρο από το φόρτο των αυτοκινήτων. Για τις συγκεκριμένες μελέτες εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση ύψους 2,2 εκ. ευρώ από το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ.
 • Ανάπτυξη έξυπνων διαβάσεων πεζών σε επιλεγμένα σημεία μειωμένης οδικής ασφάλειας στο κέντρο της Ναυπάκτου. Εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση ύψους 2,6 εκ. ευρώ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και προχωρήσαμε στη δημοπράτηση του έργου. Επίκειται έναρξη των εργασιών.

Β. ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Όσον αφορά στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, έχει ήδη εκπονηθεί η Γεωλογική μελέτη και ολοκληρώσαμε και τη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης.  Ενώ, κατόπιν αιτήματος του Δήμου, το σύνολο του Δήμου Ναυπακτίας, δηλαδή η Ναύπακτος, το Αντίρριο, η Χάλκεια, η Αποδοτία, ο Πλάτανος και η Πυλήνη, εντάχθηκε στη διαδικασία εκπόνησης  των μελετών των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Παράλληλα, υποβάλλαμε πλήρη φάκελο για τις Επεκτάσεις των Σχεδίων Πόλης ανατολικά και δυτικά της Ναυπάκτου ώστε να εξασφαλίσουμε χρηματοδότηση ύψους 800.000.  Μετά την ολοκλήρωση της οριοθέτησης των ρεμάτων, προχωρούμε στην ολοκλήρωση  των επεκτάσεων ανατολικά και δυτικά.

Γ.  ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ – ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΟ ΜΕΤΩΠΟ 

Δίνοντας προτεραιότητα και ιδιαίτερη βαρύτητα σε ζητήματα περιβάλλοντος, ολοκληρώσαμε σημαντικά έργα όπως η ύδρευση της Παλαιοπαναγιάς, η σύνδεση Ρέκκα, οι τοπικές επεκτάσεις του δικτύου αποχέτευσης, όπως στις οδούς Κυρίλου και Μεθοδίου και προσεχώς στην πλατεία Στάικου, το επόμενο διάστημα ολοκληρώνονται έργα όπως ο Βιολογικός Καθαρισμός Άνω Χώρας και η Αποχέτευση Αντιρρίου.  Παράλληλα, έχει ήδη ξεκινήσει να εκτελείται το έργο του Πράσινου Σημείου και έχει ήδη συμβασιοποιηθεί και ξεκινά η εκτέλεση του έργου αντικατάστασης των αμιαντοσωλήνων στην οδό Μεσολογγίου.

Περιβαλλοντικές παρεμβάσεις που έχουμε ήδη δρομολογήσει είναι οι εξής:

 • Δίδυμος καταθλιπτικός αγωγός στο Γρίμποβο.  Τροποποιήσαμε την υπάρχουσα μελέτη και συμπληρώσαμε  το έργο, ώστε να είναι ολοκληρωμένο προκειμένου να αναβαθμιστεί  το αντλιοστάσιο στο Γρίμποβο και στη συνέχεια υποβάλαμε αίτημα  προς χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ.
 • Τηλεμετρία στα ορεινά, με σκοπό την αύξηση της αποδοτικής χρήσης νερού στα δίκτυα ύδρευσης των ΔΕ Αποδοτίας, Πλατάνου, Πυλήνης και την εγκατάσταση συστήματος μέτρησης παροχής για τη μείωση των διαρροών των ΔΕ Ναυπάκτου, Αντιρρίου, Χάλκειας. Ολοκληρώσαμε τις μελέτεςυποβάλαμε αίτημα προς χρηματοδότηση στο Πρόγραμμα Τρίτσης και στη συνέχεια στο Ταμείο Ανάκαμψης συνολικού αρχικού προϋπολογισμού 7,1 εκ. ευρώ.
 • Ανάπτυξη συστήματος  χωριστής  συλλογής  βιοαποβλήτων. Εντάχθηκε προς χρηματοδότηση στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Δ.Ελλάδας με προϋπολογισμό 433.000 ευρώ.
 • Αποχέτευση Δάφνης. Ολοκληρώσαμε τις μελέτες, λάβαμε τις εγκρίσεις, υποβάλαμε αίτημα προς χρηματοδότηση στο Πρόγραμμα Τρίτσης  και στη συνέχεια στο Ταμείο Ανάκαμψης προϋπολογισμού 1,2 εκ. ευρώ.
 • Απαλλοτριώσεις χώρων (οικοπέδου οικίας Παπαχαραλάμπους). Εντάχθηκαν προς χρηματοδότηση στο Πράσινο Ταμείο και προχωρούν οι πράξεις αναλογισμού.

Όσον αφορά στο παραθαλάσσιο μέτωπο, ολοκληρώσαμε τη χωροθέτηση και την επέκταση της Χερσαίας Ζώνης Λιμένος  και  ολοκληρώνουμε  τις μελέτες κατασκευής για την κατασκευή του Αλιευτικού Αγκυροβολίου (Μικτής Χρήσης) Βαριάς.

Σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ολοκληρώνεται η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Ναυπάκτου, με γήπεδα beach volley, παιδικές χαρές, κατασκευή πίστας bmx-skate και λοιπά έργα συνολικού προϋπολογισμού 1,8 εκ ευρώ μέσω της χρηματοδότησης του προγράμματος INTERREG Ελλάδα-Ιταλία 2014-2020. 

Σε συνεργασία με το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ναυπακτίας, εξασφαλίσαμε: 

 • Τη χωροθετημένη Μαρίνα και τη διαδικασία επαναδέσμευσης ιδιοκτησίας που αποχαρακτηρίστηκε ως χερσαία ζώνη λιμένα. Εξασφαλίσαμε επίσης τη χρηματοδότηση των μελετών της νέας μαρίνας  ποσού  000 ευρώ από το ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ  και προχωρούμε στη δημοπράτησή τους.
 • Τη χρηματοδότηση μελετών ύψους 000 ευρώ  από το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ για τα  εξής επιπλέον έργα:
 1. Αναβάθμιση, εκσυγχρονισμός Λιμένος Αντιρρίου και προστασία αντιστήριξης του παρακείμενου Κάστρου Αντιρρίου.
 2. Κατασκευή λιμενίσκου-καταφυγίου τουριστικών σκαφών στην Κάτω Βασιλική.
 • Επισκευή-Επέκταση υπάρχοντος προβλήτα λιμένα και ανάπλαση της χερσαίας ζώνης λιμένος Κρυονερίου. 
 • Την αντικατάσταση μεγάλου τμήματος του ξύλινου deck στο Γρίμποβο.
 • Την αποκατάσταση των κρηπιδωμάτων στο Αντίρριο που εκτελείται.
 • Τη στέγαση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείο στο ισόγειο του κτηρίου «Ναυπακτία» ώστε να μπορεί να επιτελεί το έργο του, αφού βρίσκεται σε άμεση επαφή με το χώρο ευθύνης του.  Ταυτόχρονα, το κτήριο παραμένει μόνιμα ανοικτό και επισκέψιμο εξυπηρετώντας τουρίστες και επισκέπτες της Ναυπάκτου. 

Σημαντικές είναι και οι επιμέρους παρεμβάσεις του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, όπως: η τοποθέτηση SEA ACCESS και W.C. για ΑμεΑ στην παραλία Ψανής, η εγκατάσταση μετεωρολογικού σταθμού στο Γρίμποβο, η εγκατάσταση 2 οργανωμένων παραλιών σε Αντίρριο και Ψανή, η αγορά σύγχρονου ναυαγοσωστικού εξοπλισμού (σκάφη, jet ski, όπως ορίζει ο νόμος), η τοποθέτηση εξοπλισμού με απινιδωτές στις παραλίες και πολλά ακόμη.

Την προσεχή πενταετία στοχεύουμε:

 • στη συνεχή βελτίωση  των υποδομών  ύδρευσης  σε όλα  τα δημοτικά διαμερίσματα και ιδίως σε περιοχές με σοβαρά  προβλήματα  υδροδότησης.
 • στην ένταξη νέων περιοχών στο κεντρικό αποχετευτικό σύστημα (Δάφνη, Πλατανίτης, Μακύνεια, τμήματα Ναυπάκτου και Αντιρρίου κα).
 • στη δημιουργία μικρών μονάδων βιολογικού καθαρισμού (τύπου combact)  σε  μεγάλες τοπικές κοινότητες που  δεν έχουν τη δυνατότητα σύνδεσης με  κεντρικό  αποχετευτικό σύστημα (Τρίκορφο,  Βασιλική κλπ).
 • στην εκπόνηση ολοκληρωμένων μελετών και την αλλαγή των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης στο ιστορικό κέντρο της πόλης με παράλληλο διαχωρισμό  των ομβριών από τα αποχετευτικά λήμματα  στο  δυτικό τομέα της πόλης βάσει μελέτης που ήδη  έχουμε εκπονήσει.
 • στην αύξηση  των ελεύθερων χώρων, χώρων πράσινου και χώρων στάθμευσης  καθώς και στη  διαμόρφωση και ανάπλαση χώρων  προς όφελος του δημότη
 • στην κατασκευή του εργοστασίου επεξεργασίας ΧΥΤΥ, με επαναδημοπράτηση του έργου.
 • στη διαρκή αναβάθμιση και ανάδειξη του παραλιακού μετώπου του δήμου μας με τη βελτίωση των υφισταμένων  ή τη δημιουργία  νέων υποδομών
 • στην ουσιαστική και αποτελεσματική βελτίωση της ποιότητας των νερών της θάλασσάς μας μέσω έργων και δράσεων περιβαλλοντικού χαρακτήρα (όπως η επέκταση του αποχετευτικού δικτύου, ο διαχωρισμός δικτύων κλπ)

Το όραμά μας

Το όραμά μας για τον τόπο μας βασίζεται στα ήδη πεπραγμένα μας.  Κατά την πρώτη μας θητεία ως δημοτική αρχή, με ομαδικότητα και πνεύμα σύνθεσης και συνεργασίας, παράξαμε σημαντικό έργο σε όλους τους τομείς, καθιστώντας τη Ναυπακτία επίκεντρο και μεταβάλλοντας ριζικά την εικόνα που είχε πριν από πολύ λίγα χρόνια.

Επενδύσαμε στην εξωστρέφεια, σε έργα υποδομών και περιβάλλοντος, αλλά και στην επίλυση ζητημάτων καθημερινότητας.

Στόχος μας είναι η Ναυπακτία να παραμείνει σε τροχιά ανάπτυξης και εξωστρέφειας ώστε ο κάθε συμπολίτης μας να είναι περήφανος για τον τόπο του και ο κάθε επισκέπτης μας να βιώνει μία ξεχωριστή εμπειρία που θα τον κάνει να θέλει να επιστρέψει και πάλι.

Η Ναυπακτία πλέον κοιτάζει μόνο μπροστά.

Πηγή:nafsweek.gr