headerphoto
Διαφήμιση
"Ολοι στο βουνό" : μία ταινία για τον Θάνο Παπαθεοδώρου γιατρού του ΕΛΑΣ στα βουνά της Ναυπακτίας και Ευρυτανίας PDF Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 16 Φεβρουάριος 2017 23:59

 Φωτογραφία της Maria Koufopoulou.

 

Ως γνωστόν η «Θεοπούλα» ή κατά κόσμον, Έφη Παπαθεοδώρου, γεννήθηκε στα Σιταράλωνα Τριχωνίδος, αλλά ο γιατρός πατέρας της Θάνος Παπαθεοδώρου καταγόταν και έζησε για μεγάλο χρονικό διάστημα στην Περδικόβρυση Ναυπακτίας όπου ανέπτυξε πλούσια  κοινωνική και αντιστασιακή δράση.

Με αφορμή της παρουσίασης της ταινίας στην ΕΡΤ 2 «Όλοι στο βουνό» δένουν  και παρουσιάζονται μια σειρά γεγονότα και άγνωστες πτυχές ης ιστορίας  τού Θάνου Παπαθεοδώρου, της Έφης Παπαθεοδώρου ,του Αγρινίου ,τα Σιταράλωνα Θέρμου ,της Αντίστασης στα βουνά της Ναυπακτίας και Ευρυτανίας. 

 

ηhttp://3.bp.blogspot.com/-LnyAqsJirlw/VOjHqXAT_QI/AAAAAAAA9V8/zK-go_F0hZE/s1600/image002.jpg

«Όλοι στο βουνό»: αυτός είναι ο τίτλος του αυτοβιογραφικού βιβλίου της Πόπης και του Θάνου Παπαθεοδώρου, που ήταν γιατρός του ΕΛΑΣ (1943-'44) στην ευρύτερη περιοχή της δυτικής Στερεάς Ελλάδας (Αιτωλοακαρνανία, Ναυπακτία, Ευρυτανία).

Τα χρόνια όμως πέρασαν και το βιβλίο αποτυπώθηκε και στο πανί, υπό τη μορφή ντοκιμαντέρ, που γύρισαν και επιμελήθηκαν οι τρεις κόρες τους, η Χαρά, η Ειρήνη και η, αγαπητή ηθοποιός, Έφη Παπαθεοδώρου.(Θεοπουλα)

Η ταινία αποτυπώνει τη συγκινητική προσπάθεια του αγωνιστή, του επιστήμονα, του ανθρώπου να στήσει ιατρείο, ακόμη και νοσοκομείο (!) από το «μηδέν» για τους ΕΛΑΣίτες και τον ντόπιο πληθυσμό. Στην κάμερα μιλούν άνθρωποι που γνώρισαν τον γιατρό Θ. Παπαθεοδώρου και την οικογένειά του.

Μία από τις ιστορίες που ξεχωρίζει είναι αυτή των Εσθήρ και Λέοντα Μάτσα, Εβραίων του Αγρινίου, που διασώθηκαν φεύγοντας στο βουνό. Η συγκεκριμένη πόλη ήταν από τις περιπτώσεις εκείνες που δεν παρέδωσαν τους Εβραίους στα γερμανικά Ες-Ες.

Η σκηνοθεσία είναι του Αλέκου Παπαηλιού, το μοντάζ του Χρήστου Χατζημπάρμπα, η φωτογραφία της Κατερίνας Τζιγκοτζίδου και η μουσική του Γιώργου Καραγιάννη, ενώ αφηγητές είναι η Έφη Παπαθεοδώρου και ο Θέμης Ροδαμίτη

 

Φωτογραφία της Maria Koufopoulou.

Ο γιατρός Θάνος Παπαθεοδώρου...

3. το δεύτερο Νοσοκομείο στο Μοναστήρι της Τατάρνας (Οκτώβριος 1943 - Νοέμβριος 1944)

Διευθυντής, Δημήτριος Πανόπουλος, Ουρολόγος Γιάννης Παυλικάκης, καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών σήμερα. Ωτορινολαρυγγολόγος, Βίκτωρ Αλκαλάι εβραϊκής καταγωγής, καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, σήμερα. Παθολόγοι: Θανάσης Παπαθεοδώρου, Κώστας Χάριτος, Γιώργος Ασπρογέρακας, Γιάννης Βλάχος. Φαρμακοποιός Τάκης Μπελέτσης, Αρχινοσοκόμα: Αντιγόνη. Βοηθητικό Προσωπικό: Πάνος Μπώκος, Θανάσης Κατσίκας.
Φωτογραφία της Maria Koufopoulou.

H μητέρα Πόπη με τις τρεις αδερφούλες Χαρά, Ευθυμία, Ειρήνη Παπαθεοδώρου

Το ντοκιμαντέρ ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ, είναι βασισμένο στο αυτοβιογραφικό βιβλίο της μητέρας και του πάτερα μου Πόπης και Θάνου Παπαθεοδώρου, που ήταν γιατρός στον ΕΛΑΣ στα χρονιά 1943-44, στις περιοχές Ατωλ/νιας, Ναυπακτίας και Ευρυτανίας. Ένα οδοιπορικό, εκεί όπου ο ΕΛΑΣ έφτιαχνε νοσοκομεία για τους αγωνιστές και τον ντόπιο πληθυσμό.
Μιλούν άνθρωποι που είχαν γνωρίσει το γιατρό και την οικογένεια του.
Επίσης προβάλλεται η φιλιά της οικογένειας με την οικογένεια των Εσθήρ και Λέων Μάτσας, Εβραίων, που ζούσαν στο Αγρίνιο και είχαν κι εκείνοι καταφύγει στο βουνό.
Το Αγρίνιο ήταν από τις ελάχιστες πόλεις, που δεν παρέδωσε τους Εβραίους στα SS.
Η φιλιά των οικογενειών κρατάει μέχρι σήμερα!

Μέσα από επίκαιρα της εποχής, απροσπέλαστα μεγαλόπρεπα βουνά, ποτάμια, γέφυρες και κοιλάδες, ο θαυμασμός του σύγχρονου θεατή είναι μεγάλος! ΠΩΣ οι προγονοί μας άντεξαν τις κακουχίες και τους κινδύνους και κατάφεραν –με μεγάλες θυσίες- να φέρουν τη Λευτεριά στην ΕΛΛΑΔΑ.
Μια ιστορία ,σχεδόν πανομοιότυπη, με των οικογενειών που πήραν μέρος στην Ελληνική Αντίσταση.
Έχουμε υποχρέωση να καταγράψουμε τις προσωπικές μαρτυρίες των προγονών μας, έτσι διασώζοντας την ιστορική μνήμη.

 

Φωτογραφία της Maria Koufopoulou.

 

Ποιoς δεν ξέρει τη Θεοπούλα, την πιστή φίλη της γιαγιάς Σόφης, της γιαγιάς του Σπύρου στην επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά «Στο Παρά 5’»;

Η Θεοπούλα, δηλαδή η Έφη Παπαθεοδώρου, έχει και μια άλλη, άγνωστη εν πολλοίς ιστορία – μια ιστορία που μας πάει πίσω στα χρόνια της Κατοχής και της Αντίστασης.

Η Έφη Παπαθεοδώρου γεννήθηκε στα Σιταράλωνα Αιτωλοακαρνανίας το 1938, ως η δεύτερη κόρη του γιατρού Θάνου Παπαθεοδώρου. Την περίοδο της Κατοχής η οικογένεια αναγκάστηκε να ζει κρυμμένη στα βουνά της Αιτωλοακαρνανίας λόγω της συμμετοχής του πατέρα στην Αντίσταση και συγκεκριμένα της ένταξής του στο ΕΑΜ και αργότερα στα αντάρτικα τμήματα του ΕΛΑΣ.

http://www.occupation-memories.org/pictures/papatheodorou1.jpg?width=500 

Στις ανταρτοκρατούμενες περιοχές η Έφη Παπαθεοδώρου γνώρισε μεγάλους κινδύνους και δυσκολίες, ενώ συνάντησε και οικογένειες Εβραίων που είχαν διαφύγει από την πόλη του Αγρινίου με τη βοήθεια του ΕΑΜ. Μετά το 1945 η οικογένεια γνώρισε διώξεις λόγω της αριστερής δράσης του πατέρα. Αργότερα, η Έφη σπούδασε υποκριτική και σήμερα είναι απ’ τις πιο αγαπημένες ηθοποιούς στην Ελλάδα. 

  
 
Διαφήμιση