headerphoto
Διαφήμιση
Το μαγεμένο μελίσσι PDF Εκτύπωση E-mail
Κυριακή, 27 Ιούλιος 2014 15:08

http://www.althaiahotel.gr/assets/images/grias.jpg

Το Γολέμι είναι χτισμένο πάνω στην δυτικη πλαγιά του Μακρυνόρους.Στη βάση του βουνού περνάει το Τρανόρεμα, που λίγο παρακάτω ενώνεται με τον ποταμό Μόρνο. Σαν τείχη κάστρου, τα κάθετα βράχια στην πλαγιά του βουνού οχυρώνουν φυσικά το Γολέμι. Το χωριό ήταν δυσπρόσιτο για τους εχθρούς, αλλά και για τους φίλους.
ΤΗΣ ΓΡΙΑΣ ΤΟ ΡΕΜΑ
Το μονοπάτι που χρησιμοποιούσαν παλιά οι αγωγιάτες, για να φέρουν πραμάτεια από την παραθαλάσσια Ναύπακτο στην Ορεινή Ναυπακτία, ήτανπαράλληλο με την κοιλάδα του Μόρνου. Στη συμβολή του ποταμού με τοΤρανόρεμα, ξεκινούσε μια στριφογυριστή ανηφοριά, στην απότομη πλαγιάτου Μακρυνόρους. Κάποτε, μια γριά ανέβαινε το μονοπάτι φορτωμένη.Γλίστρησε, κατρακύλησε στο ρέμα και σκοτώθηκε. Έτσι, το σημείο αυτόλέγεται «της Γριάς το Ρέμα».
Ο ΠΕΙΡΑΣΜΟΣ
Τα βράχια πάνω από το Τρανόρεμα φιλοξενούν κάργιες και άλλα βραχόπουλα. Πάνω τους ζουν σπάνια είδη φυτών. Μέσα στις κουφάλες των βράχων φτιάχνουν μέλι οι άγριες μέλισσες. Αν οι άνθρωποι ποθήσουν τη γλύκα του μελιού, πρέπει να κινδυνέψουν για να τη γευτούν.
Η ΗΘΙΚΗ ΠΤΩΣΙ.
Κάποτε ο πειρασμός κυρίευσε τον παπά του χωριού. Πήρε σκοινιά και ξύλα και κρεμάστηκε μπροστά στον κάθετο βράχο. Άπληστα τρυγούσε το μελίσσι...
Η ΦΥΣΙΚΗ ΠΤΩΣΙ
Η απληστία τιμωρήθηκε. Τα σκοινιά που τον κρατούσαν άρχισαν να σαλεύουν. Φίδια γίνανε που κουλουριάζονταν πάνω στο κορμί του μεχρι που τα εκοψε μονος του. Έπεσε από τα βράχια και σκοτώθηκε. Ένας σταυρός στην κορυφή του βράχου θυμίζει την ιστορία.
......απο το "Θρύλοι στην Ορεινή Ναυπακτία"