headerphoto
Διαφήμιση
Σίμου Ναυπακτίας:Γρηγόρη Σκαφίδαα) «Σίμου Ναυπακτίας ιστορία και παράδοση» και β) «Γενεαλογικά Δένδρα Σιμιωτιών Ναυπακτίας. Ρίζες και Μνήμες». PDF Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 17 Απρίλιος 2019 23:36

 

Η εικόνα ίσως περιέχει: ουρανός, δέντρο, βουνό, φυτό, γρασίδι, υπαίθριες δραστηριότητες και φύση

 

Παρουσιάστηκαν απόψε δυο βιβλία που καταγράφουν την ιστορία του Σίμου Ναυπακτίας και το γενεαλογικό δένδρο των κατοίκων του. Δυο τόμοι, χίλιες σελίδες και άλλες τόσες φωτογραφίες γραμμένες και ταξινομημένες με επιμονή, υπομονή, μεθοδικότητα, συνέπεια γνώση και κατάρτιση, μα πάνω από όλα με πάθος και με μεράκι.
Πρόκειται για τα βιβλία του Γρηγόρη Σκαφίδα με τίτλο α) «Σίμου Ναυπακτίας ιστορία και παράδοση» και β) «Γενεαλογικά Δένδρα Σιμιωτιών Ναυπακτίας. Ρίζες και Μνήμες». Μάλιστα, το δεύτερο βιβλίο ξεκίνησε πριν από πολλά χρόνια να το γράφει ο πατέρας του Γρηγόρη, ο Βασίλης Σκαφίδας. Στη συνέχεια το συμπλήρωσε, τη βελτίωσε και το εξέδωσε ο γιός του. Στο βιβλίο αυτό καταγράφονται 113 επώνυμα Σιμιωτών από το 1800 μέχρι το 1960. Από τα οικογενειακά αυτά επώνυμα, κάποια έχουν χαθεί στο πέρασμα του χρόνου. Διότι κάποιοι μετανάστευσαν, κάποιοι δεν απέκτησαν άρρενα παιδιά, κάποιοι άλλαξαν επώνυμο. Αλλά ο πυρήνας παρέμεινε και συγκέντρωσε γύρω του και νέα πρόσωπα με νέα επώνυμα.
Για όσους βρέθηκε φωτογραφικό υλικό παρατίθεται. Για όσους δεν βρέθηκε έγινε προσπάθεια να μπει φωτογραφία της υπογραφή του, προφανώς από κάποιο παλιό συμβόλαιο.
Εκείνο που κάνει ιδιαίτερα ξεχωριστό το βιβλίο αυτό από άλλα παρόμοια που έχω διαβάσει είναι οι πρόσθετες πληροφορίες που παραθέτουν οι συντάκτες του πονήματος αυτού. Δηλαδή, δεν παραθέτουν μόνο ονόματα και ημερομηνίες, αλλά και σύντομες πληροφορίες για τη ζωή και το έργο των παλαιών Σιμιωτών. Οι πληροφορίες αυτές προέρχονται κυρίως από μαρτυρίες παλαιότερων, από προσωπική γνώση του Βασίλη Σκαφίδα, και από όσα άντλησε από γραπτές πληροφορίες ο Γρηγόρης.
Οι πρόσθετες αυτές πληροφορίες φωτίζουν με μοναδικό τρόπο πτυχές της τοπικής ιστορίας, αναδύουν το πολιτισμικό, το κοινωνικό και οικονομικό υπόβαθρο του χωριού. Καταγράφονται οι σημαντικές πληθυσμιακές μετακινήσεις από και προς άλλες περιοχές της Ελλάδας. Αποτυπώνονται ήθη, δοξασίες και αντιλήψεις, στάσεις ζωής, συμπεριφορές και επαγγέλματα της εποχής.
Βλέπουμε λοιπόν, ότι τα ονόματα δεν κουβαλούν μόνον τη δική τους μοναδική ιστορία, αλλά σ’ αυτά εγγράφεται κομμάτι της ίδιας της ιστορίας του Χωριού, της μικροκοινωνίας και της Επαρχίας.
Τα βιβλία αυτά είναι μια αληθινή κιβωτός ζωντανής μνήμης και αξίζουν να μπουν σε κάθε σπίτι Σιμιώτη. Είναι πληροφοριακά βιβλία όπου μπορεί να ανατρέξει κανείς να αντλήσει πληροφορία για τον τόπο και τους ανθρώπους του.
Η παρουσίαση έγινε την Τετάρτη 17 Απριλίου 2019, 6.00 μ.μ. στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου στο πρώην ΞΕΝΙΑ. Το παρακολούθησαν γύρω στα 120 άτομα. Τα δύο αυτά βιβλία παρουσίασαν οι: Μαρία Ζιαμπάρα και Γιάννης Χαλάτσης. Αποσπάσματα διάβασε η Ελένη Ζαρκαδούλα. Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος Γιάννης Ξύδης.

Γιάννης Χαλάτσης

https://scontent.fath3-4.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/57154390_10210782283591932_1651738353529257984_n.jpg?_nc_cat=107&_nc_ht=scontent.fath3-4.fna&oh=9310a981b6a7bf45ff605fbb2cecf242&oe=5D3A38F6

 

Η εικόνα ίσως περιέχει: 3 άτομα, κείμενο

Η εικόνα ίσως περιέχει: σπίτι, ουρανός, δέντρο, φυτό και υπαίθριες δραστηριότητες

 

Η εικόνα ίσως περιέχει: ουρανός και υπαίθριες δραστηριότητες

Η εικόνα ίσως περιέχει: 34 άτομα, , τα οποία χαμογελούν, άτομα στέκονται και υπαίθριες δραστηριότητες

Η εικόνα ίσως περιέχει: 14 άτομα, , τα οποία χαμογελούν, άτομα κάθονται και εσωτερικός χώρος

 

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, κάθεται

 

Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα και πλήθος

 

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, στέκεται, πλήθος, γάμος και υπαίθριες δραστηριότητες

 

Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα, άτομα στέκονται, υπαίθριες δραστηριότητες και φύση

 

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, στέκεται, γρασίδι, δέντρο, υπαίθριες δραστηριότητες και φύση

 

Η εικόνα ίσως περιέχει: βουνό, υπαίθριες δραστηριότητες και φύση

 

Η εικόνα ίσως περιέχει: 2 άτομα, άτομα κάθονται, παπούτσια και υπαίθριες δραστηριότητες

 

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, στέκεται, δέντρο, υπαίθριες δραστηριότητες και φύση

 

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, φωτιά, φαγητό και εσωτερικός χώρος

 

Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα

 

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, χαμογελάει, εσωτερικός χώρος

 

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο

 

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, κάθεται, γραφείο και εσωτερικός χώρος

 
Διαφήμιση